Veel gestelde vragen

Een beveiliger heeft dezelfde bevoegdheden als elke andere burger. Het geweldsmonopolie ligt bij de overheid. Het gebruik van geweld door andere organisaties en/of personen is verboden. Dit brengt ook met zich mee dat het dragen van wapens door particuliere beveiligers niet is toegestaan

Een particuliere beveiliger bewaakt de veiligheid van personen en goederen en zorgt dat de orde en rust op terreinen en in gebouwen niet wordt verstoord. Een beveiliger doet dit in opdracht van burgers, bedrijven en overheidsinstanties.

Particuliere beveiligers hebben dezelfde rechten en plichten als elke andere burger en zijn dus enkel bevoegd tot het aanhouden van een verdachte. Hier is een uitzondering op: het zogenaamde burgerarrest (art. 53 Sv).

De werkgebieden van een beveiliger zijn onder andere persoonsbeveiliging, museumbeveiliging, waardetransport, portier of receptiediensten, winkel of winkelcentrum beveiliging. Maar natuurlijk vind je beveiligers ook op luchthavens, bij evenementen en bedrijven of bedrijventerreinen.